Arabika a robusta

Základní druhy kávovníků

Rozlišujeme dva základní druhy kávovníků a to Caffea arabica a Caffea canephora. Tyto dva základní druhy mají spoustu dalších hybridů různých chuťových vlastností.


Kávovník = ovocný strom

Káva = ovoce


První zmínky o kávě jsou datovány kolem 10.století našeho letopočtu, cíleně se začala pěstovat v 15.století. Pochází z Etipie a do Evropy se dostala v 17. století. Dnes je to běžně obchodovatelná komodita rozšířená po celém světe.



Coffea arabica (arabika)

Tomuto druhu kávovníku se daří v nadmořských výškách 600-2000 m n.m. při teplotách 18-24°C. Vyžaduje značnou péči farmáře. Oproti robustě má o 1/2 méně obsahu kofeinu (1,2%)  a je tudíž náročnější na pěstování.

Délka dozrání zrna se pohybuje v rozmezí 9-12 měsíců. Během zrání se musí potýkat s kolísavými teplotami, kdy v noci je zima a přes den teplo. Zrno tudíž dozrává pomalu.

Pomalé zrání zapříčiňuje více cukru a živin v zrnu. Kávové zrno zůstává déle ve styku s dužinou, což umožňuje přechod cukrů z dužiny do zrna. Chuť kávy je pak plnější, káva má výraznější tělo a ovocný podtón.

Ve fázi plné zralosti obsahuje oproti robustě větší množství cukrů (6-9%), které se při pražení přeměňují vlivem vysoké teploty na kyseliny a ty poté způsobují kyselost nebo-li aciditu.

Arabika je samosprašná plodina, existuje tedy méně mutací jednoho druhu po dobu jeho životního cyklu v porovnání s robustou.

Coffea canephora (robusta)

Robusta se pěstuje v nižších nadmořských výškách, do cca 600 m n.m při teplotách 18-36°C. Snese poměrně vysoké teploty i vlhké prostředí. Díky většímu obsahu kofeinu (2,2 %) se ubrání škůdcům a nepříznivým okolním vlivům. Zrno dozrává rychleji než arabika, je zemitější chuti.

Oproti arabice podporuje robusta krémovitost kávy. Obsah cukru ve zralém zrnu je 3-7%. Kávová třešeň druhu robusta zraje cca 6 měsíců.




Pro přípravu espressa se doporučuje používat blendové kávy (kombinace chutí zrn arabika a robusta). Jedná se o směs, která má zajistit vyváženou chuť espressa, aby obsahovalo sladkost, kyseliknu, tělo i mírnou hořčinu. Arabika vnáší do směsi ušlechtilost, šťavnatost, zajímavé chuťové tóny. Robusta pak dodává zemitost, hutné tělo, krémovitost a zjemnění chuti.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies. Potvrzením s použitím souhlasíte. V pořádku Další informace